Официальный дистрибьютор компании EndoEnterprises (UK)

+38(044) 290 4388 +38(095) 677 5532 +38(067) 577 5532

Як зміна структуру води EndoTherm економить енергоносій

Добре відомо, що вода має поверхневий натяг і відбувається це тому, що молекула води не симетрична і найближчі молекули води притягуються один до одного.

Утворені водневі зв’язку – спонтанні, короткоживучі, швидко рвуться і створюються знову, утворюючи ажурний сітчастий каркас. Такі структури наука називає кластерами, взаємодія які власне і створюють «поверхневе» натяг, визначають в’язкість і питома вага води. Не дивлячись на назву «поверхневе», ці кластери утворюють пов’язані структури по всьому об’єму води, а не тільки на поверхні. Розмір кластерів дуже залежить від температури води і, починаючи з 30 градусів, розмір кластерів починає рости, а при подальшому зростанні температури можна говорити про воду як про гелі. Значний розмір кластерів не дозволяє воді проникати в мікропори і подряпини на поверхні матеріалів, погано їх змочує і утримує невеликі предмети на поверхні води. Це властивість використовують для створення верхнього одягу з «водонепроникних» тканин. Але для систем опалення це не є добре, так як через микродефектов не забезпечується повний контакт води (теплоносія) з поверхнями радіаторів і теплообмінників. Хоча ці мікродефекти здаються дуже незначними (на око вони виглядають як матова поверхня), їх негативний внесок на теплопередачу вельми відчутний.
Коли невелика кількість EndoTherm (1% від загального обсягу) додається в теплоносій на основі води, водневі зв’язки розриваються, молекули води перетворюються в мікроскопічні кульки – міцели. В’язкість міцелярної води набагато нижче звичайної, а плинність і змочувальна здатність – багато вище.

Що дає додавання EndoTherm в водяну систему опалення?

  1. Поверхневі мікродефекти заповняться теплоносієм. Це ефективно збільшує тепловий контакт і теплопередачу що, як наслідок, пропорційно зростає передача тепла всередину приміщення.

2. Зниження в’язкості підвищує плинність теплоносія, чим забезпечується хороший рух теплоносія всередині радіатора, це вирівнює температуру теплоносія в радіаторі (усуває «холодні» зони) і що не може забезпечити схема підключення радіатора. У підсумку обсяг гарячого теплоносія в радіаторі зростає, він остигає довше.
Також знижується навантаження на циркуляційний насос і споживання електроенергії теж зменшується.

За рахунок чого відбувається економія енергоносія?

  1. При процесі нагрівання приміщення (висновок в комфортний режим).
    За рахунок підвищення площі теплового контакту нагрів приміщення відбувається швидше, хоча при цьому збільшується витрата енергоносія, але прі3етом процес нагріву прискорюється. Дослідження показали, що при порівнянні витрат енергоносія для виведення в комфортний режим при рівних умовах опалювальна система з EndoTherm сумарно витратила менше енергії в порівнянні з системою на воді.
  2. Підтримка постійної комфортної температури.
    При підтримці постійної комфортної температури за рахунок скорочення «холодних» зон в радіаторах, збільшення обсягу нагрітого теплоносія в радіаторі і збільшеного теплового контакту, радіатори довше залишаються нагрітими і краще передають тепло в приміщення. Це змінює режим роботи котла – число циклів включення котла стає рідше і це економить споживання палива. У підсумку економія палива становить понад 15%, що підтверджено проведеним тестом (див. Нижче) і при тестуванні EndoTherm, проведені компанією Enerteck (більш детально – натиснить тут).

На диаграмме сравниваются циклы включения/выключени

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

eighteen + fourteen =

Консультация